Çilek ve Çilek'te Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

Çilek, yüksek su içeriğine sahip sulu, kırmızı bir meyvedir. Tohumlar porsiyon başına bol miktarda diyet lifi sağlar. Çilek birçok sağlıklı vitamin ve mineral içerir.

Özellikle, kalp sağlığını artırmaya yardımcı olabilecek flavonoidler olan antosiyaninleri içerirler. Çileklerdeki lifler ve potasyum da sağlıklı bir kalbi destekleyebilir.

Bir çalışmada, her ikisi de yüksek antosiyanın içeriği ile bilinen, haftada 3 veya daha fazla porsiyon çilek ve yaban mersini yiyen kadınların, kalp krizi geçirme riski daha düşük alımlı olanlardan daha düşüktü.

Çilek ve diğer renkli meyveler de quercetin adı verilen bir flavonoid içerir. Bu doğal bir anti-enflamatuar bileşiktir.
Çilek ve Çilek'te Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

Çilek'te Bulunan Vitamin Değerleri 

3 büyük çilek bir porsiyona eşit gelir ve vücudumuz için aşağıdaki besin değerlerini sağlar:
  • 17 kalori
  • 4.15 g karbonhidrat
  • 1.1 g lif
  • 9 mg kalsiyum
  • 7 mg magnezyum
  • 83 mg potasyum
  • 31.8 mg C vitamini
Çilek ayrıca tiamin, riboflavin, niasin, folat ve B-6, A ve K vitaminleri içerir.

Çilek Yemek Niçin Önemlidir

  1. Çilek mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. (vücuttaki dokuların büyümesi ve onarımı için gereklidir) ve biraz A vitamini (büyüme ve gelişme ve bağışıklık sisteminizin bakımı için önemlidir) ve K (kanınıza yardımcı olmak için önemlidir) pıhtı).
  2. Ayrıca potasyum (kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan), manganez (beyin ve sinir fonksiyonunun düzenlenmesine dahil olan) ve magnezyum (kas, kalp ve sinir fonksiyonunun düzenlenmesine ve kemiklerin güçlü tutulmasına dahil) ve folat gibi mineraller içerirler.
  3. Çilek, sağlıklı bir bağırsak için önemli olan diyet lifi içerir.
  4. Enerji - 100 g çilek 90 kJ sağlar.

Çilek Nasıl Saklanır

Çilekleri buzdolabında saklayın. Çilekler iki veya üç gün içinde kullanılmalıdır.

Çilek Seçimi Nasıl Yapılır

Sağlam sapları olan olgun, sert ve dolgun çilekleri seçin. Yeşil kaliks (üstte yapraklı 'taç') da sağlam olmalıdır. Meyvenin sapının etrafında beyaz veya yeşil olan çileklerden kaçının. Ayrıca küf, yumuşak noktalar, çürükler veya diğer görünür hasarları olanlardan kaçının.

Çilek Nasıl Tüketilir?

Çilek çok yönlü bir meyvedir. İnsanlar onları çiğ olarak yiyebilir veya kahvaltı gevreklerine veya yoğurtlara ekleyebilir, bir meyve salatası tabağına karıştırabilir veya reçel haline getirebilir.
  1. Baharatlı çilek salsa deneyin - dilimlenmiş çilekleri doğranmış taze nane, kırmızı biber, dilimlenmiş kırmızı soğan ve ahududu sirkesi ile karıştırın, ardından ızgara tavuk veya balıkla servis yapmadan önce lezzetin güzelleşmesi için 20 dakika bekletin.
  2. Kolay bir salata yapın - çilekleri ıspanak yaprakları ve cevizlerle harmanlayın, ardından yağ, sirke, kırmızı biber tozu, susam tohumu ve haşhaş tohumu ile servis yapın.
  3. Çorbanızın yanına ekleyin - çilekleri yoğurt, ekşi krema ve bir çiseleme biber sosu ile karıştırın, sonra buzdolabında soğutun ve az yağlı yoğurt ve taze nane ile süsleyin.
  4. İtalyan esintili bir tatlının tadını çıkarın - çilekleri suda çözülmüş pudra şekeri sosuna batırın, ardından çilekleri çikolata üzerinde yuvarlayın ve krem şanti çiselemesi ile bitirin.

Çilek Nasıl Yetiştirilir ve Hasat Edilir?

Çilek bitkileri uzun ömürlüdür (her yıl büyürler) ve güneşli iklimlerde ılıman iklimlerde en iyi şekilde büyürler. Genellikle toprak zeminde büyürler, ancak ticari olarak işlenen bitkiler destek seralarla ve kafeslerde de yetiştirilir. Bitki yapraklı ve yaklaşık 15 cm yüksekliğe kadar büyür ve zemin boyunca 50 ila 150 cm arasında yayılır. Çilek bitkileri bol su isterler ve kışın uykudadırlar.

Bitkinin ana gövdesine taç denir ve pürüzlü kenarları olan koyu yeşil yapraklar geliştirir. Çilek bitkileri, uçlarında yeni bir bitki tomurcuğu ile büyüyen koşucular veya uzun saplar ile çoğalır. Zemine dokunduklarında kökleri gönderen koşucular, taçtan üretilir ve 1,5 m uzunluğa kadar bu çilek gövdeleri uzayabilir. Bu koşuculardan yeni bir bitki gelişir.

Çilek bitkisinin çiçeklerinde beş yaprak vardır ve bu yapraklar bazen beyaz bazende pembe renktedir. Arılar gelişen çiçekleri tozlaştırdıkları zaman tohumları dışarıda olan kırmızı meyveler haline gelirler. Çilekler hassastır ve meyvenin üzerinde bir miktar kök bırakılarak elle toplanır. Meyveler olgunlaştırılmalıdır çünkü çilek toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez.

Çileğin Faydalarını Videomuzdan İzleyebilirsiniz... 

Yorumlar

Sağlıklı Yaşam İlgili Diğer Konular

Portakal ve Portakal'da Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

C Vitamini Değeri Yüksek Olan 20 Gıda