Portakal ve Portakal'da Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

Portakal, vitamin ve minerallerle dolu tatlı yuvarlak bir turunçgildir. Ortalama büyüklükteki bir meyve portakal'ın sağladığı, C vitamini ve zengin kaynaklardan bazıları şunlardır: 117 mg oranında C vitamini, bir kişinin, günlük değeridir.
Portakal ve Portakal'da Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

Portakal'da Bulunan Vitamin Değerleri

141 gr portakal ayrıca aşağıdaki besinleri içerir :
  • 65 kalori
  • 16.27 g karbonhidrat
  • 3.4 g lif
  • 61 mg kalsiyum
  • 14 mg magnezyum
  • 238 mg potasyum
  • 63.5 mg C vitamini
C vitamini vücutta güçlü bir antioksidan görevi görür. Bu vitamin ayrıca bağışıklık sistemi fonksiyonu için de gereklidir. Vücudun bitki bazlı gıdalardan demir emmesine yardımcı olarak bağışıklık fonksiyonunu arttırır.

İnsan vücudu C vitamini yapamaz, bu yüzden insanların bu vitamini yediklerinden almaları gerekir.

Portakal ayrıca aşağıdaki sağlıklı vitaminleri sağlar:

Sağlıklı cilt ve görme için önemli bir bileşik olan A vitamini. Sinir ve üreme sistemlerini sağlıklı tutmaya ve kırmızı kan hücreleri oluşturmaya yardımcı olan tiamin ve folat dahil B-vitaminleri.

Portakal Yemek Niçin Önemlidir

  1. Portakal iyi bir C vitamini kaynağıdır. A vitamini (büyüme ve gelişme ve bağışıklık sisteminizin bakımı için önemlidir) ve folat içerir.
  2. Ayrıca potasyum (kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan), manganez (beyin ve sinir fonksiyonunun düzenlenmesine dahil olan) ve magnezyum (kas, kalp ve sinir fonksiyonunun düzenlenmesine ve kemiklerin güçlü tutulmasına dahil) gibi mineraller içerirler.
  3. Portakal, sağlıklı bir bağırsak için önemli olan diyet lifi içerir.
  4. Enerji - 100 g portakal eti 170 kJ sağlar.

Portakal Nasıl Saklanır

Portakalları oda sıcaklığında saklayın. İki haftaya kadar taze kalacaklardır. Portakalları buzdolabında saklarsan daha uzun süre dayanırlar.

Portakal Seçimi Nasıl Yapılır

Sert, ağır ve parlak bir cilde sahip portakalları seçin. Yumuşak, çürük veya leke olan kırışmış portakallardan kaçının.

Portakal Nasıl Tüketilir

İnsanlar ferahlatıcı bir atıştırmalık olarak veya bir bardak saf portakal suyu içerek portakalları kendi başlarına yiyebilirler. Evde portakal suyu veya etiketi konsantre olmadığını belirten bir marka taze meyve suyu seçin.
  • Lezzetli bir portakalı kek servis edin - portakal suyunu bir mutfak robotunda şeker, un, yumurta sarısı, çırpılmış yumurta akı ve rendelenmiş portakal kabuğu ekleyin. Sonra hamur işi kasasına dökün, pişirin ve portakal dilimleri ile servisini yapın.
  • Tavukla deneyin - tavuk suyunu portakal suyu, portakal kabuğu ve baharatlarla marine edin ve tavuğu tavada kızartın, portakal dilimleri ekleyin ve yoğurt, taze rendelenmiş nane ile servis yapın.
  • Etkileyici bir başlangıç ​​yapın - portakal suyu ve lezzet, yağ, rendelenmiş zencefil, limon, doğranmış biber, fesleğen ve portakal dilimleri ile süsleyin.
İnsanlar ayrıca portakal kabuğunu bir salata, yoğurt veya ek bir lezzet eklemek için tahıl tepesi olarak rendeleyebilirler.

Portakal Nasıl Yetiştirilir ve Hasat Edilir?

Portakal ağaçları günleri sıcak, gecelerin serin olduğu bölgelerde en iyi yetişir. Güçlü rüzgarlardan korunan güneşli bir pozisyonu tercih ederler ve bol suya ihtiyaç duyarlar.

Portakal ağaçları bahçenizde doğrudan büyüyebilir veya küçük çeşitleri saksıda büyüyebilirler. Portakal ağaçları genellikle, köklü ve sağlıklı bir kök sistemine sahip olan ağaçlardan alınarak bir bitkinin anaçlarına bir kesimin eklenmesini içererek aşılanır. Ağaçlar yaklaşık 25 yıl sonra 5 ila 10 m arasında büyür. Ağaçların koyu yeşil, mumsu yaprakları vardır ve küçük beyaz kokulu çiçekler üretir. Meyvelere ve ağaçlara zarar vermekten kaçınmak için, portakallar genellikle elle hasat edilir. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde ağacı sallamak ve meyveyi yerinden çıkarmak için mekanik makinalar kullanılır.

Prof. İbrahim Saraçoğlu Portakal'ın Faydalarını Anlatıyor...


Videomuzun 11 dk sında Portakalın Faydalarını Dinleyebilirsiniz.

Yorumlar

Sağlıklı Yaşam İlgili Diğer Konular

Çilek ve Çilek'te Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

C Vitamini Değeri Yüksek Olan 20 Gıda