Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek En İyi 15 Takviye

Bağışıklık sisteminiz vücudunuzu; virüsler, toksinler ve bakteriler de dahil olmak üzere istilacı patojenlere karşı sürekli olarak savunan karmaşık bir hücre yapısından oluşur.

ÖNEMLİ NOT : 2020 koronavirüs COVID-19 pandemisi ile, sosyal mesafe ve uygun hijyen uygulamaları dışında hiçbir ek, diyet veya diğer yaşam tarzı değişikliğinin sizi COVID-19'dan koruyamayacağını anlamak özellikle önemlidir. Hiçbir takviye, hastalığı tedavi edemez veya önleyemez.

Bağışıklık sisteminizi yıl boyunca sağlıklı tutmak enfeksiyon ve hastalığı önlemenin anahtarıdır. Besleyici yiyecekler tüketerek, yeterli uyku ve egzersiz yaparak sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en önemli yoludur.

Ek olarak, araştırmalar bazı vitaminler, mineraller, otlar ve diğer maddelerle takviyenin bağışıklık etkisini iyileştirebileceğini ve hastalığa karşı potansiyel olarak koruyabildiğini göstermiştir.

Bununla birlikte, bazı takviyelerin aldığınız reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girebileceğini unutmayın. Bazıları belirli sağlık koşullarına sahip insanlar için uygun olmayabilir. Herhangi bir takviye başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun ve takviye kullanımı seçiminizin sizin için doğru olacağından emin olun.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek En İyi 15 Takviye

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek 15 Takviye Besin

İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirme potansiyeli ile bilinen 15 takviye gıda.

1. D Vitamini : D vitamini, bağışıklık sisteminizin sağlığı ve çalışması için gerekli olan yağda çözünen bir besindir. D vitamini, bağışıklık savunmanızın önemli parçaları olan beyaz kan hücreleri olan monositlerin ve makrofajların patojen mücadele etkilerini arttırır ve bağışıklık tepkisini artırmaya yardımcı olan iltihabı azaltır.

Düşük D vitamini seviyeleri, grip ve alerjik astım dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonu riskinde artış ile ilişkilidir. Bazı çalışmalar, D vitamini takviyesinin bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini göstermektedir. 11.500 kişide yapılan randomize kontrol çalışmalarının 2020 yılında gözden geçirilmesinde, D vitamini takviyesi, bu vitamin eksikliği olan kişilerde solunum yolu enfeksiyonu riskini önemli ölçüde azalttı ve yeterli D vitamini seviyesi olanlarda enfeksiyon riskini azalttı.

D vitamini genel bir koruyucu etki gösterir. Diğer çalışmalar, D vitamini takviyelerinin, hepatit C ve HIV de dahil olmak üzere belirli enfeksiyonları olan kişilerdeki antiviral tedavilere yanıtı iyileştirebileceğini belirtmektedir. Kan seviyelerine bağlı olarak, günde 1000 ila 4.000 IU takviye D vitamini çoğu yerde çoğu insan için yeterlidir, ancak daha ciddi eksiklikleri olan kişiler genellikle daha yüksek dozlar gerektirir.

ÖZETLE : D vitamini bağışıklık fonksiyonu için gereklidir. Bu vitaminin sağlıklı seviyeleri, solunum yolu enfeksiyonu riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

2. Çinko : Çinko, bağışıklık hücresi gelişimi ve iletişimi için gereklidir. Çinko, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için takviyeler ve pastiller gibi diğer sağlık ürünlerine yaygın olarak eklenen bir mineraldir. Bunun nedeni çinkonun bağışıklık sistemi fonksiyonu için gerekli olmasıdır.

Çinko eksikliği dünya çapında yaklaşık 2 milyar kişiyi etkilemektedir ve yaşlı erişkinlerde çok yaygındır. Aslında, yaşlı yetişkinlerin % 30'una kadarı, çinko besin maddesinde eksiklik olarak kabul edilir. Çok sayıda çalışma, çinko takviyelerinin soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyabileceğini ortaya koymaktadır.

Dahası, çinko takviyesi zaten hasta olanlar için yararlı olabilir. Akut alt solunum yolu enfeksiyonu (ALRI) olan 64 hastanede yatan çocukta yapılan bir araştırmada, günde 30 mg çinko almak, toplam enfeksiyon süresini ve hastanede kalış süresini bir plasebo grubuna kıyasla ortalama 2 gün azalttı. Ek olarak çinko; soğuk algınlığının süresini azaltmaya yardımcı olabilir. Ama aşırı dozlar, bakır emilimini engelleyebilir ve bu da enfeksiyon riskinizi artırabilir.

ÖZETLE : Çinko ile takviye, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olabilir ve bu enfeksiyonların süresini azaltabilir.

3. C Vitamini : C vitamini çeşitli bağışıklık hücrelerinin işlevini destekler ve enfeksiyona karşı koruma yeteneklerini geliştirir. Ayrıca; eski hücreleri temizleyerek, bunları yenileriyle değiştirip bağışıklık sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak hücresel dönüşüm için de gereklidir.

C vitamini ayrıca, serbest radikaller olarak bilinen reaktif moleküllerin birikmesiyle ortaya çıkan oksidatif stresin neden olduğu hasara karşı koruyan güçlü bir antioksidan görevi görür. Oksidatif stres bağışıklık sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve çok sayıda hastalıkla bağlantılıdır. C vitamini ile takviye dahil olmak üzere, üst solunum yolu enfeksiyonları, süresini ve şiddetini azaltmak için gösterilmiştir.

11.400 kişide yapılan 29 araştırmanın büyük bir derlemesi, günde ortalama 1-2 gramlık bir dozda düzenli olarak C vitamini takviyesinin soğuk algınlığı süresini yetişkinlerde % 8 ve çocuklarda % 14 azalttığını göstermiştir. İlginç bir şekilde, inceleme ayrıca düzenli olarak C vitamini takviyeleri almanın, maraton koşucuları ve askerler de dahil olmak üzere yüksek fiziksel stres altındaki bireylerde soğuk algınlığının % 50'ye kadar azaldığını gösterdi.

C vitamini için üst sınır 2.000 mg'dır. Tamamlayıcı günlük dozlar 250 ila 1,000 mg arasındadır. Ek olarak, yüksek doz intravenöz C vitamini tedavisinin, viral enfeksiyonlardan kaynaklanan sepsis ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) dahil olmak üzere ciddi enfeksiyonları olan kişilerde semptomları önemli ölçüde iyileştirdiği gösterilmiştir.

ÖZETLE : C vitamini bağışıklık sağlığı için hayati önem taşır. Soğuk algınlığı da dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini ve şiddetini azaltabilir.

4. Kara Mürver : Uzun zamandır enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan siyah mürver ( Sambucus nigra ), bağışıklık sistemi sağlığı üzerindeki etkileri için araştırılmaktadır.

Test tüpü çalışmalarında kara mürver özü, üst solunum yolu enfeksiyonlarından ve grip virüsü suşlarından sorumlu bakteriyel patojenlere karşı güçlü antibakteriyel ve antiviral potansiyel gösterdi. Dahası, bağışıklık sistemi yanıtını arttırdığı ve soğuk algınlığının süresini ve şiddetini azaltmanın yanı sıra viral enfeksiyonlarla ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.

180 kişide yapılan 4 randomize kontrol çalışmasının gözden geçirilmesi, mürver takviyelerinin viral enfeksiyonların neden olduğu üst solunum yolu semptomlarını önemli ölçüde azalttığını bulmuştur. 2004 yılında yapılan 5 günlük bir çalışmada, günde 4 kez 1 çorba kaşığı (15 mL) siyah mürver şurubu ile takviye edilmiş grip hastalarının, şurubu almayanlardan 4 gün önce semptomlarda rahatlama yaşadığını ve ayrıca ilaçlara daha az bağımlı olduğu görülmüştür. Mürver takviyeleri çoğunlukla sıvı veya kapsül formunda satılmaktadır.

ÖZETLE : Mürver takviyeleri almak, viral enfeksiyonların neden olduğu üst solunum yolu semptomlarını azaltabilir ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

5. Tıbbi Mantarlar : Tıbbi mantarlar, antik çağlardan beri enfeksiyon ve hastalığı önlemek ve tedavi etmek için kullanılmaktadır. Bağışıklık arttırıcı potansiyelleri için birçok tıbbi mantar türü araştırılmıştır. 270'den fazla tanınmış tıbbi mantar türünün bağışıklık arttırıcı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.

Cordyceps, aslan yelesi , maitake, shitake, reishi ve hindi kuyruğu, bağışıklık sağlığına fayda sağladığı gösterilen tüm türlerdir. Bazı araştırmalar, belirli tipte tıbbi mantarlarla takviye edilmesinin bağışıklık sağlığını çeşitli şekillerde artırabildiğini ve astım ve akciğer enfeksiyonları da dahil olmak üzere belirli durumların semptomlarını azaltabileceğini göstermektedir.

Örneğin, ciddi bir bakteriyel hastalık olan tüberkülozlu farelerde yapılan bir çalışma, cordyceps ile tedavinin , bir plasebo grubuna kıyasla akciğerlerdeki bakteri yükünü önemli ölçüde azalttığını, bağışıklık tepkisini arttırdığını ve inflamasyonu azalttığını bulmuştur.

İnsanlarda yapılan araştırmalar, hindi kuyruğu mantarı özellikle belirli kanser türlerinde olan kişilerde bağışıklık tepkisini artırabileceğini göstermektedir. Diğer birçok tıbbi mantar da bağışıklık sağlığı üzerindeki yararlı etkileri için incelenmiştir. Tıbbi mantar ürünleri tentürler, çaylar ve takviyeler şeklinde bulunabilir.

ÖZETLE : Cordyceps ve hindi kuyruğu dahil olmak üzere birçok tıbbi mantar türü, bağışıklık arttırıcı ve antibakteriyel etkiler sunabilir.

6. Astragalus : Astragalus, Geleneksel Çin Tıbbında (TCM) yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Hayvan araştırmaları, ekstresinin bağışıklık ile ilgili yanıtları önemli ölçüde iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

7. Selenyum : Selenyum, bağışıklık sağlığı için gerekli olan bir mineraldir. Hayvan araştırmaları, selenyum takviyelerinin H1N1 dahil olmak üzere influenza suşlarına karşı antiviral savunmayı artırabildiğini göstermektedir.

8. Sarımsak : Sarımsak güçlü antienflamatuar ve antiviral özelliklere sahiptir. NK hücreleri ve makrofajlar gibi koruyucu beyaz kan hücrelerini uyararak bağışıklık sağlığını arttırdığı gösterilmiştir.

9. Andrographis : Bu bitki, enterovirüs D68 ve influenza A dahil solunum hastalıklarına neden olan virüslere karşı antiviral etkilere sahip olduğu görülen bir terpenoid bileşik olan andrographolide içerir.

10. Meyan : Meyan, viral enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olabilecek, glisirizin de dahil olmak üzere birçok madde içerir. Test tüpü araştırmasına göre, glisirrizin ciddi akut solunum yolu sendromu ile ilişkili koronavirüse (SARS-CoV) karşı antiviral aktivite sergiler.

11. Pelargonium Sidoides : Bazı insan araştırmaları, soğuk algınlığı ve bronşit de dahil olmak üzere akut viral solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmek için bu bitkinin ekstresinin kullanımını destekler. Yine de sonuçlar karışıktır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

12. B kompleks Vitaminleri : B12 ve B6 dahil B vitaminleri sağlıklı bağışıklık tepkisi için önemlidir. Bununla birlikte, birçok yetişkin bunlarda yetersizdir, bu da bağışıklık sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

13. Kurkumin : Kurkumin zerdeçaldaki ana aktif bileşiktir. Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve hayvan çalışmaları, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

14. Ekinezya : Ekinezya papatya ailesindeki bir bitki cinsidir. Bazı türlerin bağışıklık sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir ve solunum sinsityal virüsü ve rinovirüsler de dahil olmak üzere çeşitli solunum virüslerine karşı antiviral etkileri olabilir.

15. Propolis : Propolis, kovanlarda dolgu macunu olarak kullanılmak üzere bal arıları tarafından üretilen reçine benzeri bir malzemedir. Etkileyici bağışıklık arttırıcı etkileri olmasına ve antiviral özelliklere sahip olabilmesine rağmen, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Bilimsel araştırma sonuçlarına göre, yukarıda listelenen takviyeler bağışıklık arttırıcı özellikler sunabilir. Bununla birlikte, bu takviyelerin bağışıklık sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin çoğunun insanlarda kapsamlı bir şekilde test edilmediğini ve gelecekteki çalışmalara duyulan ihtiyacı vurguladığını unutmayın.

ÖZETLE : Astragalus, sarımsak, kurkumin ve ekinezya, bağışıklık arttırıcı özellikler sunabilen takviyelerin sadece bazılarıdır. Yine de, insanlarda kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Prof. İbrahim Saraçoğlu Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Tavsiyeler Veriyor

Yorumlar

Sağlıklı Yaşam İlgili Diğer Konular

Portakal ve Portakal'da Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

Çilek ve Çilek'te Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

C Vitamini Değeri Yüksek Olan 20 Gıda