Denemeniz Gereken 10 Şifalı Bitkisel Çay Tarifi

Bitkisel çaylar; kurutulmuş meyveler, çiçekler, baharatlar veya bitkilerden yapılır. Lezzetli olmasının yanı sıra bazı bitki çayları, sağlığı geliştirici; bağışıklık, sindirim ve sinir sistemlerini düzenleyici özelliklere sahiptir. Aslında bitkisel çaylar yüzlerce yıldır çeşitli rahatsızlıklar için doğal ilaçlar olarak kullanılmaktadır.

Bitkisel çayların bazı geleneksel kullanımlarını bilen modern bilim, İlginç bir şekilde bitkisel çayların bazı yeni kullanımlarını destekleyen kanıtlar bulmaya başladı. Not : Asıl olan çaylar; yeşil çay ve siyah çay olmak üzere 2 adettir ve Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından demlenirler. Neyse konumuza dönelim; işte denemek isteyeceğiniz 10 sağlıklı bitki çayının listesi.
Denemeniz Gereken 10 Şifalı Bitkisel Çay Tarifi

10 Şifalı Bitkisel Çay Tarifi

1. Papatya Çayı

Papatya çayı en çok sakinleştirici etkileri ile bilinir ve sıklıkla bir uyku yardımcısı olarak kullanılır. İki çalışma papatya çayı veya ekstraktının insanlarda uyku problemleri üzerindeki etkilerini incelemiştir.

Doğum sonrası 80 uyku sorunu yaşayan kadın iki hafta boyunca papatya çayı içti... papatya çayı kadınlarda; uyku kalitesinin artmasına ve daha az depresyon belirtisine yol açtı. Uykusuzluğu olan 34 hastada yapılan bir başka çalışmada, gece boyunca uyanma, uykuya dalma süresi ve günde iki kez papatya özü aldıktan sonra gündüz işleyişinde marjinal iyileşmeler bulundu

Dahası, papatya sadece uyku yardımı olarak yararlı olmayabilir. Ayrıca antibakteriyel, antienflamatuar ve karaciğer koruyucu etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır. Fare ve sıçanlarda yapılan araştırmalar, papatyaların ishal ve mide ülserleriyle savaşmaya yardımcı olabileceğine dair ön kanıtlar buldu.

Bir çalışma, papatya çayının adet öncesi sendrom semptomlarını azalttığını, tip 2 diyabetli kişilerde yapılan bir başka çalışmada ise kan şekeri, insülin ve kan lipit düzeylerinde iyileşmeler olduğunu gördü.

ÖZETLE : Papatya, sakinleştirici özellikleri ile bilinir ve ön kanıtları bunu destekler. Ayrıca adet öncesi semptomları, yüksek kan lipit, kan şekeri ve insülin seviyelerini hafifletmeye yardımcı olabilir.

2. Zencefil Çayı

Zencefil çayı, sağlıklı, hastalıklarla mücadele eden antioksidanları içeren baharatlı ve lezzetli bir içecektir. Ayrıca iltihapla savaşmaya yardımcı olur, bağışıklık sistemini uyarır ve bulantı için etkili bir ilaç olarak bilinir.

Çalışmalar; zencefilin özellikle hamileliğin erken döneminde mide bulantısını hafifletmede etkili olduğunu ve kanser tedavileri, ( Araç Tutması ) hareket hastalığından kaynaklanan bulantıyı hafifletebilir olduğunu bulmuştur. Kanıtlar ayrıca zencefilin mide ülserlerini önlemeye, hazımsızlık veya kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Son olarak, bazı çalışmalar zencefilin diyabetli insanlar için sağlık yararları sunabileceğini düşündürmektedir, ancak kanıtlar tutarlı değildir. Bu çalışmalar, zencefil takviyelerinin kan şekeri kontrolüne ve kan lipit seviyelerine yardımcı olduğunu bulmuştur.

ÖZETLE : Zencefil çayı en iyi bulantı için çare olarak bilinir ve çalışmalar tekrar tekrar bu kullanım için etkili olduğunu bulmuştur. Çeşitli çalışmalar zencefilin dönem ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini ve diyabetli insanlar için faydalar sağlayabileceğini öngörmüştür.

3. Nane Çayı

Nane çayı dünyada en çok kullanılan bitki çaylarından biridir. Sindirim sistemi sağlığını desteklemek için en popüler şekilde kullanılırken, antioksidan, antikanser, antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir.

Çeşitli çalışmalar, genellikle diğer bitkileri de içeren nane yağı preparatlarının; hazımsızlık, bulantı ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Kanıtlar ayrıca nane yağının bağırsaklarda, yemek borusunda ve kolondaki rahatlatıcı spazmlarda etkili olduğunu göstermektedir.

Son olarak, çalışmalar defalarca nane yağının irritabl bağırsak sendromu semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu bulmuştur. Bu nedenle; ister kramp, bulantı veya hazımsızlık olsun, sindirim rahatsızlığı yaşarsanız, nane çayı demlemek harika bir doğal çözümdür.

ÖZETLE : Nane çayı geleneksel olarak sindirim sisteminin rahatsızlığını gidermek için kullanılır. Araştırmalar, nane yağının bulantı, kramp, spazm ve mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

4. Ebegümeci Çayı

Ebegümeci çayı ebegümeci bitkisinin renkli çiçeklerinden yapılır. Pembe-kırmızı bir renge ve ferahlatıcı, tart aromasına sahiptir. Sıcak veya buzlu olabilir. Koyu renk ve eşsiz lezzetine ek olarak, ebegümeci çayı sağlıklı özellikler sunar.

Örneğin, ebegümeci çayı antiviral özelliklere sahiptir ve test tüpü çalışmaları, ekstresinin kuş gribine karşı oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, ebegümeci çayı içmenin grip gibi virüslerle savaşmanıza yardımcı olabileceğine dair başka bir kanıt şuanlık yoktur. Bununla birlikte, ebegümeci çayı yüksek tansiyon üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.

Dahası, başka bir çalışmada, ebegümeci çayı ekstresi almanın altı hafta boyunca erkek futbolcularda oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığı bulundu. Diüretik ilaç olan hidroklorotiyazid alıyorsanız, ikisi birbiriyle etkileşime girebileceğinden, ebegümeci çayı içmekten kaçının. Ebegümeci çayı da aspirinin etkilerini kısaltabilir, bu yüzden onları 3-4 saat arayla almak en iyisidir.

ÖZETLE : Hibiscus çayı, yüksek tansiyonu düşürmeye ve oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, belirli bir diüretik ilaçla veya aspirin ile aynı zamanda alınmamalıdır.

5. Rooibos Çayı

Rooibos, Güney Afrika'dan gelen bir bitkisel çaydır. Rooibos veya kırmızı çalı bitkisinin yapraklarından yapılır. Güney Afrikalılar tarihsel olarak tıbbi amaçlar için kullandılar ancak konuyla ilgili çok az bilimsel araştırma var. Bir çalışmada rooibos çayının kemik sağlığına faydalı olabileceğini göstermiştir. Bir test tüpü çalışması, rooibos çayının yeşil ve siyah çay ile birlikte kemik büyümesi ve yoğunluğu ile ilgili hücreleri uyarabileceğini düşündürmektedir.

Aynı çalışma, çayların iltihaplanma ve hücre toksisitesi belirteçlerini de düşürdüğünü buldu. Araştırmacılar, bu nedenle çay içmenin daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkili olabileceğini öne sürdüler. Ayrıca, ön kanıtlar rooibos çayının kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Bir başka çalışmada ise rooibos çayının, kan damarlarının daralmasına neden olan bir enzimi, yaygın bir tansiyon ilacının yapısına benzer şekilde inhibe ettiğini buldu. Altı hafta boyunca günde altı fincan rooibos çayı içmenin, “iyi” HDL kolesterolü arttırırken kandaki “kötü” LDL kolesterol ve yağ seviyelerini düşürdüğü bulundu.

ÖZETLE : Rooibos çayı bilim adamları tarafından yeni araştırılmaya başlandı. Ön kanıtlar, rooibos çayının kemik sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

6. Ekinezya Çayı

Ekinezya çayı, soğuk algınlığını önlemek ve kısaltmak için söylenen son derece popüler bir ilaçtır. Kanıtlar, ekinezanın vücudun virüslerle veya enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilecek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Birçok çalışma, Ekinezya'nın soğuk algınlığının süresini kısaltabileceğini, semptomlarının şiddetini azaltabileceğini ve hatta önleyebileceğini bulmuştur. Bu sıcak bitkisel içecek, soğuk algınlığı hissediyorsanız, boğaz ağrınızı yatıştırmaya veya tıkalı burnunuzu temizlemeye yardımcı olabilir.

ÖZETLE : Ekinezya çayı, soğuk algınlığının süresini önlemek veya kısaltmak için yaygın olarak kullanılır. Birçok çalışma bu kullanım için etkili olduğunu bulsa da, konuyla ilgili kanıtlarda bazı çelişkiler görülebilir.

7. Adaçayı Çayı

Adaçayı çayı tıbbi özellikleri ile bilinir ve bilimsel araştırmalar, özellikle beyin sağlığı için sağlık yararlarının birçoğunu desteklemeye başlamıştır. Bir dizi çalışma, sağlıklı yetişkinlerde çeşitli farklı adaçayı ekstraktlarından birini aldıktan sonra ruh hali, zihinsel işlev ve hafızada iyileştirmeler buldu.

Hayvan ve insan çalışması, beyinin bilişsel işlevi için yararlı olduğunu ve Alzheimer hastalığında yer alan plakların etkilerine karşı potansiyel olarak etkili olduğunu göstermiştir. Dahası, küçük bir insan çalışması, adaçayı çayının kan lipit seviyelerini iyileştirdiğini, sıçanlarda yapılan bir başka çalışmada ise adaçayı çayının kolon kanseri gelişimine karşı koruduğunu bulmuştur.

Adaçayı çayı; beyin sağlığı, kalp ve kolon sağlığı için faydalar sunan sağlıklı bir seçim gibi görünmektedir. Bu etkiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

ÖZETLE : Birçok çalışma, beyinin bilişsel işlevi ve hafızayı geliştirdiğini bulmuştur. Ayrıca kolon ve kalp sağlığına da fayda sağlayabilir.

8. Limon Balsamı Çayı

Melisa çayı hafif limonlu bir tada ve sağlığı geliştirici özelliklere sahiptir. Altı hafta boyunca arpa çayı ve melisa çayı içen 28 kişide yapılan küçük bir çalışmada, melisa çay grubu arterlerin esnekliğini arttırdı. Arteriyel sertlik kalp hastalığı, kalp krizi ve beyin felci için bir risk faktörü olarak kabul edilir. Radyoloji işçileri üzerinde yapılan bir başka küçük çalışma, bir ay boyunca günde iki kez melisa çayı içmenin, vücudun hücrelere ve DNA'ya oksidatif hasardan korunmasına yardımcı olan doğal antioksidan enzimlerini arttırdığını buldu.

Limon balsamının yüksek kan lipit seviyelerini iyileştirebileceğini, ruh halini ve zihinsel performansı geliştirdiğini, stresi azaltmaya ve matematik işleme becerilerini geliştirmeye yardımcı olduğu araştırmalarda söylenmiştir. Son olarak, başka bir küçük çalışmada ise melisa çayının kalp çarpıntısı ve kaygı sıklığını azalttığı bulunmuştur.

ÖZETLE : Ön çalışmalar, melisa çayının antioksidan seviyelerini, kalp ve cilt sağlığını iyileştirebileceğini hatta kaygıyı gidermeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

9. Kuşburnu Çayı

Kuşburnu çayı, C vitamini ve faydalı bitki bileşikleri bakımından değerleri yüksek bir bitkidir. Çeşitli çalışmalar kuşburnu tozunun romatoid artrit ve osteoartritli kişilerde inflamasyonu azaltma yeteneğini araştırmıştır. Bu çalışmaların çoğu, iltihabı ve ağrı dahil olmak üzere ilgili semptomları azaltmada etkili olduğunu bulmuştur.

Kuşburnunun antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile cildin yaşlanmasını geciktirir. Bir ön çalışma, sekiz hafta boyunca kuşburnu tozu almanın göz çevresindeki kırışıklıkların derinliğini azalttığını ve yüzün nem ve cilt elastikiyetini geliştirdiğini buldu.

ÖZETLE : Kuşburnu çayı, C vitamini ve antioksidan bakımından yüksektir. Antienflamatuar özellikleri, artrit ile ilişkili inflamasyonu ve ağrıyı azaltabilir. Çalışmalar ayrıca Kuşburnu çayının cildin yaşlanmasıyla mücadelede ve mide yağını azaltmada etkili olduğunu bulmuştur.

10. Çarkıfelek Çayı

Çarkıfelek bitkisinin yaprakları, sapları ve çiçekleri çarkıfelek çayı yapmak için kullanılır. Çarkıfelek çayı geleneksel olarak kaygıyı hafifletmek ve uykuyu iyileştirmek için kullanılır. Örneğin, bir çalışma, bir hafta boyunca çarkıfelek çayı içmenin uyku kalitesi puanlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini bulmuştur.

Dahası, iki insan çalışması, çarkıfeleklerin kaygıyı azaltmada etkili olduğunu bulmuştur. Aslında, bu çalışmalardan biri çarkıfeleklerin anksiyete giderici bir ilaç kadar etkili olduğunu bile bulmuştur. Bununla birlikte, çarkıfelek ve klonidine ek olarak alındığında, genellikle opioid detoksifikasyon tedavisinde kullanılan ilaç, anksiyete, sinirlilik ve ajitasyon gibi opioid yoksunluğunun zihinsel semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu buldu.

ÖZETLE : Çalışmalar çarkıfelek çayının uykuyu iyileştirmeye ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Yorumlar

Sağlıklı Yaşam İlgili Diğer Konular

Portakal ve Portakal'da Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

Çilek ve Çilek'te Bulunan Vitamin Değerleri Nelerdir?

C Vitamini Değeri Yüksek Olan 20 Gıda